For our new signing:
Не са изминали и три седмици от края на сезона ни – последният мач в цялата Обединено кралство кампания 2024/25 – който завърши само на няколко минути от едно завръщане, макар и неочаквано, в историческия и заслужен дом на клуба – ЕФЛ.
Неочаквано, защото, честно казано, като отбор вероятно не показахме най-доброто от себе си през по-голямата част от сезона. Толкова много беше изписано за играчите, причините, какво е трябвало или не е трябвало да се случи – и повечето от това разединява феновете, така че няма смисъл да го повтаряме тук. Този пост е за бъдещето, не за миналото.
През това време на "по-малко от три седмици", успяхме да направим едва първия си трансфер за сезона, и вече почти две седмици чуваме, че закъсняваме с трансферите. Изпуснахме и няколко потенциални попълнения – нашите първи избори – които необяснимо предпочетоха да подпишат с отбори от ЕФЛ, вместо да дойдат при нас в пета дивизия. Как е възможно това? Ние сме силен клуб на това ниво, с добра публика у дома и страхотна подкрепа като гости. Какво им има на тези играчи? Не знаят ли кои сме?
Честно казано, напоследък четенето на форума Zone е доста депресиращо – заради агресивните коментари, пасивно-агресивните отговори и нереалистичните "изисквания"... Моля ви, нека бъдем малко по-реалистични.
Първо, и оставяйки настрана личните чувства: има ли фен на този клуб, където и да е по света, който да съжалява, че Рон Мартин вече не е начело?
Мисля, че отговорът е категорично "Не".
Второ, има ли някой, който е недоволен, че сега клубът е собственост на консорциум, повечето от които са и фенове на отбора?
Отново – малко вероятно.
И тук започва интересната част. Още няколко въпроса...
Има ли някой, който би предпочел да сме под контрола на един-единствен собственик, който държи касата?
Има ли хора, които вярват, че собствениците – били те индивидуални или консорциум – трябва просто да наливат пари в клуба завинаги, без да очакват не само печалба, но дори и възвръщаемост на капитала си?
Макар отговорите на тези два въпроса да не са абсолютно единодушни, бих заложил, че над 80%, а вероятно и над 90% отговорите са "Не". (Не се притеснявайте, няма анкета – въпросите са реторични).
Трябва да има баланс между устойчиво управление и агресивен стремеж към промоция. В съвременния футбол клубове с големи бюджети често надвиват останалите с трансфери и заплати. Но това не гарантира успех. Йорк бяха вторият най-добър отбор в Националната лига този сезон, но бяха смазани в плейофите от Олдъм. Очаква се отново да са сред фаворитите, но на каква цена? Не съм виждал счетоводните им отчети, но се обзалагам, че зависят от собственика за финансиране. Ще може ли той пак да ги подпомогне – и колко сезона?
Форест Грийн също харчиха прекалено много, за да се върнат в ЕФЛ, и ние ги победихме в плейофите.
Колко още клуба ще направят същата грешка догодина, плащайки прекалено за играчи в опит да си купят промоция?
Тези с по-дълга памет ще си спомнят как Рон Мартин ни натовари с огромен фонд за заплати, за да се задържим в Чемпиъншип. Това не проработи и финансово ни съсипа. Възстановихме ли се някога? Не съм сигурен. Тогава всичко беше заложено на новия стадион, който така и не се случи. Последните 7–8 години от управлението му бяха ад.
Следващия сезон Карлайл се връщат при нас. Те вече са били тук и ще бъдат по-голям клуб от нас – с по-голяма посещаемост и също толкова вярна публика, особено ако са близо до върха. Йорк и Форест Грийн все още са тук, но мисля, че пораженията им в плейофите ще им се отразят. Според мен няма да доминират.
Да, трябва да излезем от тази лига, за да бъдем устойчиви. Но COSU имат петгодишен план. Искат да се изкачим възможно най-скоро, но едва ли ще харчат безразсъдно. Имаме невероятен отборен дух в момента – всички дърпат въжето в една посока, нещо, което не се е случвало от години.
Най-големият проблем според мен са феновете – ние сме разединените. Показахме, че можем да бъдем "12-ият играч" с подкрепата си и заслужаваме похвала за късните голове и спасените точки. Както казах, отборът вероятно не игра на максимум, но все пак бяхме на по-малко от 10 минути от ЕФЛ. Но можем да бъдем и токсични, което се отразява на играчите и ръководството.
Това е най-стабилният отбор, който може да се намери наоколо. Може би малко от тях биха попаднали в идеалния отбор на всички времена на Southend United по талант, но всички са сред най-лоялните, обичани и отдадени. Само Адам Барет и Стив Тилсън се сещам като достойни за сравнение.
Треньорският екип даде всичко за клуба. Тази страст и отговорност не могат да бъдат подценени. Те искат промоция. Играчите искат промоция. Никой не играе зле нарочно. Всички искат да побеждават. Те не са роботи – това не е компютърна игра.
Всеки един служител в клуба през последните два сезона е герой в моите очи. Без тях нямаше да има клуб. Просто.
Затова нека укротим очакванията си и видим дали можем всички отново да дърпаме въжето в една посока през сезон 2025/26. Имайте вяра. Вече няма имотен предприемач, който да гледа само собствения си интерес. COSU е тук заради нас. Това е нашият клуб.
И когато се върнем в ЕФЛ – а аз съм сигурен, че ще го направим – нашата история ще е по-голяма от тази на Рексъм.
Затова – хайде, нека отново стане Shrimperzone, а не Shrimpermoan. Нещата вървят добре и ще стават още по-добри.
Синя армия!